RCM - REMOTE CONTROL MANIPULATOR

SISTEM AUTOMAT DE BIOPSIE PROSTATA SUB GHIDAJ RMN

RMN-ul sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) joacă un rol foarte important în diagnosticul şi tratamentul cancerului, deoarece poate indica precis zonele în care există ţesut tumoral, precum şi stadiul de dezvoltare al acestuia.
Pe lângă această funcție principală de diagnostic imagistic oncologic au aparut o serie de aplicații care folosesc ghidajul RMN, în special datorită unor caracteristici importante, cum ar fi:

 •    – este o tehnică neiradiantă ce permite repetarea unei investigații chiar la intervale scurte de timp;
 •    – imaginile de la consola RMN sunt preluate și pot fi utilizate în timp real de diverse aplicații
 •    – sensibilitate crescută a constrastului tisular și implicit detectarea superioară a leziunilor de foarte mici dimensiuni;
 •    – obținerea unor imagini detaliate în diverse planuri;
 •    – posibilitatea de a furniza in timp real informații cu privire la temperatura țesuturilor din zona de interes.

Sistem pentru biopsie de prostata sub ghidaj RMN

 • Diagnosticul optim al cancerului de prostată necesită precizie în achiziția și patologia probelor de țesut prelevate prin biopsie. 
  Biopsia țintită sub ghidaj RMN ajută la diagnosticarea mult mai precisă în special in cazul leziunilor de mici dimensiuni (<1,5mm) sau aflate în zone mai greu accesibile ale prostatei (de ex. anterioară). Sistemul RCM (Remote Control Manipulator) produs de Soteria Medical este un sistem robotizat, perfect compatibil RMN ce permite prelevarea a doar 3-5 probe din țesutul țintă. Robotul permite accesul acului de biopsie în orice zonă a prostatei, sistemul de ghidaj fiind comandat cu ajutorul unui motor pneumatic pas cu pas pe baza imaginilor preluate în timp real de la consola RMN. Biopsia ghidată RM nu înlocuiește biopsia sistematică (10-12 fragmente bioptice) și nici biopsia  mpMRI-TRUS Fusion, fiind mai degrabă complementară acestora în cazurile mai complicate.

PE SCURT

 • RCM este extrem de precis datorită software-ului inteligent și a designului unic al motorului pneumatic.
 • RCM ajută la minimizarea efectelor mișcării pacientului.
 • RCM reduce timpul de procedură și duce astfel la un confort mai mare al pacientului.
 • Poziția ghidajului acului poate fi ajustată în orice moment al procedurii, în funcție de imaginile MR în timp real.
 • RCM este compatibil cu toate sistemele RM

Acuratete

Ghidajul RM in timp real confera o precizie mult mai mare comparativ cu alte metode, permitand prelevarea tintita a tesuturilor de foarte mici dimensiuni sau a celor aflate in zone greu accesibile ale prostatei.

Stress redus

Datorită scăderii timpului procedurii, a preciziei crescute si riscului mai mic de infectare postprocedura ca urmare a prelevarii unui numar redus de fragmente bioptice, sesiunea de biopsie este mai puțin stresantă pentru pacient.

Procedura rapida

Durata procedurii scade in mod semnificativ ca urmare a preciziei ridicate si a numarului redus de puncte de prelevare.